ONZE GRONDSTOFFEN BEPALEN
DE SMAAK VAN PRINCEN

Voor de bereiding van bier, wordt gebruik gemaakt van de volgende vijf grondstoffen: Tarwe, water, hop, gist en mout of granen. De hoeveelheid en gebruikte grondstof soorten, bepalen uiteindelijk de smaak, kleur, aroma, enz. van het bier. In de brouwerij is ook een proeflokaal ingericht: “De Princen Hoek”. Vanuit deze “Princen Hoek” is het mogelijk de brouwerij te bezichtigen en het bierproces, van brouwen tot het vullen van de vaten, te beleven. Voel en proef hoe Princen Bier met liefde en passie wordt gebrouwen.

Hop

Hop, of volgens de officiële benaming, Humulus lupulus, is een plantensoort uit de hennepfamilie (Cannabaceae). De plant is in Europa, ook in Nederland en België, inheems en komt in het wild voor in loofbossen en heggen op voedselrijke grond. De mannelijke bloemen staan in pluimen (augustus-september), de vruchten in eivormige vruchtkegels (hopbellen). De schutbladen van de hopbellen zijn aan hun voet bezet met hars bevattende klieren.

Gist

Gist is de verzamelnaam voor micro-organismen waarvan biergist (Saccharomyces cerevisiae) een bekende vertegenwoordiger is. Gist is een eencellig micro-organisme, behoren tot de Fungi (schimmels) in de hoofdafdeling Mycophyta (van het Grieks: mukos=zwam, phuton=plant). Gisten onderscheiden zich van bacteriën door het bezit van een celkern en zijn ook groter.

Water

Bier bestaat voor veruit het grootste gedeelte uit water. Als bron voor water gebruiken wij vaak drinkwater. De vereiste kwaliteit van het Nederlandse drinkwater is vastgesteld in de Waterleidingwet en in het Waterleidingbesluit.
De Waterleidingwet geldt ook voor bronwater. Voor leveranciers van zogenoemd ‘natuurlijk mineraalwater’ gelden andere wettelijke eisen, o.a de Warenwet. In ons land is het kraanwater heel geschikt voor het brouwen van bier.

De brouwerij is gevestigd onder de rook van Amsterdam, in Halfweg. De brouwerij is dus eenvoudig te bereiken. Princen Brouwerijen mag gezien worden als één van de grootste brouwerijen onder de kleintjes. Bij Princen Brouwerijen is alles gericht op constante kwaliteit en smaak: fris, helder, licht hoppig pils met een stevige witte schuimkraag dat makkelijk drinkt.

Mout

Mout is graan dat eerst heeft gekiemd en daarna is gedroogd en/of geroosterd. Het graan weekt men eerst met water, waardoor de kiem groeien. De kiem is het begin van het plantje dat zich uit de graankorrel kan ontwikkelen. De graankorrel verandert door het kiemproces. Om voedingsstoffen te krijgen voor de groeiende kiem, beginnen de, in de graankorrel aanwezige, enzymen het zetmeel in de graankorrel af te breken tot suikers. Als de bladkiem ¾ van de lengte van de korrel heeft, wordt het graan bij een hoge temperatuur gedroogd, waardoor het kiemproces stopt. Het graan is nu mout en geschikt om er bier mee te bereiden.

Tarwe

Tarwe (Triticum spp) is een verzamelnaam van een graangewas van ongeveer 15 soorten, dat vrijwel overal in Europa groeit. Het is één van de oudste granen die we kennen en één van de belangrijkste waar de mensheid zich mee voedt, naast rijst en maïs. In gebruik staat tarwe met maïs op een gedeelde eerste plaats. De tarwekiem herbergt een heleboel waardevolle biologische stoffen, zoals suiker en zetmeel, aromatische oliën, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. Tarwe dankt zijn populariteit vooral aan de hoge hoeveelheid gluten. Tarwe wordt zowel gemout als ongemout gebruikt, o.a. voor het brouwen van witbieren en weizen.