OUR RAW MATERIALS DETERMINE THE TASTE OF
OUR BEER

The following five raw materials are used in the production of beer: wheat, water, hops, yeast and malt, or cereals. The quantity and types of raw material used ultimately determine the taste, colour, aroma, etc. of our beer. We also have a tasting room in our brewery: “The Princen Hoek”. From this “Princen Hoek” it is possible to visit the brewery and experience the beer process: from brewing to filling the barrels. Get a feel and taste of how Princen beer is brewed with love and passion.

Hop

Hops, or according to the official name, Humulus lupulus, are a plant species of the hemp family (Cannabaceae). The plant is indigenous in Europe, also in the Netherlands and Belgium, and grows wild in deciduous forests and hedges on food-rich soil.

The male flowers appear in plumes (August-September) and the fruits in egg-shaped fruit cones (hop cones). The bracts of the hop cones have glands containing resin at their feet.

Yeast

Yeast is the collective term for microorganisms of which brewer’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) is a well-known representative. Yeast is a single-cell microorganism, belonging to the Fungi (fungi) in the main section of Mycophyta (Greek: mukos=swam, phuton=plant). Yeasts distinguish themselves from bacteria because they have a cell nucleus and are also larger.

Water

Beer mainly consists of water. We often use drinking water as a source of water. The required quality of Dutch drinking water is laid down in the Water Supply Act and the Water Supply Decree.

The Water Supply Act also applies to spring water. Other statutory requirements apply to suppliers of so-called “natural mineral water”, including the Commodities Act. In our country, tap water is very suitable for brewing beer.

De brouwerij is gevestigd onder de rook van Amsterdam, in Halfweg. De brouwerij is dus eenvoudig te bereiken. Princen Brouwerijen mag gezien worden als één van de grootste brouwerijen onder de kleintjes. Bij Princen Brouwerijen is alles gericht op constante kwaliteit en smaak: fris, helder, licht hoppig pils met een stevige witte schuimkraag dat makkelijk drinkt.

Mout

Mout is graan dat eerst heeft gekiemd en daarna is gedroogd en/of geroosterd. Het graan weekt men eerst met water, waardoor de kiem groeien. De kiem is het begin van het plantje dat zich uit de graankorrel kan ontwikkelen. De graankorrel verandert door het kiemproces. Om voedingsstoffen te krijgen voor de groeiende kiem, beginnen de, in de graankorrel aanwezige, enzymen het zetmeel in de graankorrel af te breken tot suikers. Als de bladkiem ¾ van de lengte van de korrel heeft, wordt het graan bij een hoge temperatuur gedroogd, waardoor het kiemproces stopt. Het graan is nu mout en geschikt om er bier mee te bereiden.

Tarwe

Tarwe (Triticum spp) is een verzamelnaam van een graangewas van ongeveer 15 soorten, dat vrijwel overal in Europa groeit. Het is één van de oudste granen die we kennen en één van de belangrijkste waar de mensheid zich mee voedt, naast rijst en maïs. In gebruik staat tarwe met maïs op een gedeelde eerste plaats. De tarwekiem herbergt een heleboel waardevolle biologische stoffen, zoals suiker en zetmeel, aromatische oliën, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. Tarwe dankt zijn populariteit vooral aan de hoge hoeveelheid gluten. Tarwe wordt zowel gemout als ongemout gebruikt, o.a. voor het brouwen van witbieren en weizen.